Bij type 1 diabetes valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan en vernietigt ze. Het lichaam maakt daardoor geen of onvoldoende insuline aan. Deze aandoening ontstaat meestal bij kinderen of jonge volwassenen (jonger dan 40 jaar), hoewel ook op oudere leeftijd nog type 1 diabetes kan ontstaan. Het is vanaf de diagnose noodzakelijk om levenslang insuline in te spuiten. Van alle personen met diabetes wordt minder dan 10% getroffen door type 1. Opmerkelijk is dat bij diagnose de symptomen meestal op korte tijd optreden en doorgaans zeer uitgesproken zijn. Het gaat vooral om veel plassen, dorst, vermageren en vermoeidheid.

Over het ontstaan is nog niet alles geweten. Meestal hebben mensen met type 1 diabetes antistoffen in het bloed, die gericht zijn tegen onderdelen van de bètacellen van de alvleesklier. De aanmaak van antistoffen houdt verband met erfelijke factoren. Anderzijds zijn er verschillende hypotheses rond de omgevingsfactoren die de aanmaak van antistoffen uitlokken: virusinfecties, bepaalde types voeding in het vroege leven, te weinig blootstelling aan zonlicht …

Otkas


Meer dan 90% van de mensen die aan diabetes lijden, hebben type 2 diabetes. De aandoening treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis: er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar bij overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe. Dit zijn ook belangrijke verklaringen voor de sterke toename van type 2 diabetes in de bevolking. Omgekeerd kan men door een gezonde leefstijl type 2 diabetes goed voorkomen.

In tegenstelling tot type 1 diabetes hebben veel personen weinig of geen klachten bij de diagnose van type 2 diabetes. Zij kunnen hier dus jarenlang mee rondlopen zonder het te weten. Vaak komt de diagnose er eerder toevallig, bijvoorbeeld bij een arbeidsgeneeskundig onderzoek of naar aanleiding van een verwikkeling zoals een slecht genezende voetwonde of kramp in voeten of tenen. Infecties van de penis of de vagina kunnen ook een eerste teken zijn, net zoals herhaalde blaasontstekingen. Enkel bij mensen die al langere tijd diabetes hebben, zijn er meer herkenbare symptomen zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid.

Een speciale vorm van diabetes is zwangerschapsdiabetes. Deze vorm treedt vooral op in de tweede helft van de zwangerschap. Om risico's tijdens de zwangerschap en bij de geboorte zoveel mogelijk te beperken, vraagt dit verdere opvolging. Meestal verdwijnt de diabetes na de bevalling. De diagnose van zwangerschapsdiabetes is wel een alarmsignaal. Het betekent dat je een sterk verhoogd risico hebt om in de eerste 5 tot 10 jaar blijvende diabetes te ontwikkelen.

Link: www.zoetzwanger.be

Wanneer het gaat over het aanpassen van je voedings- en leefgewoonten, dan is de diëtist(e) de specialist bij uitstek om je hierin te coachen, via een individueel aangepast dagschema, dat rekening houdt met je persoonlijke situatie. Daarnaast kan de diëtist antwoorden op allerhande vragen rond product- en etiketinformatie, het uitwerken van recepten …

De diëtiste is geen boeman die je een streng beperkt voedingspatroon oplegt, wel een specialist die je op een aangename manier gezonde voedings- en leefgewoonten aanleert.

Voor iedere persoon met diabetes wordt een jaarlijkse tegemoetkoming voorzien voor minstens 2 raadplegingen van een half uur. Om hier recht op te hebben dien je over een voortraject te beschikken of opgenomen te zijn in het zorgtraject diabetes. Vaak zijn er ook extra tegemoetkomingen vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het ziekenfonds. Informeer ernaar bij je behandelend (huis)arts en ziekenfonds.

Link: http://www.zorgtrajectboh.be/bezoeker/diabetes

Link: www.diabetes.be

Therapeuten: Sofie Deketelaere en Kelly Bruyneel
Contacteer ons voor meer informatie mbt Diabetes